"Betere kwaliteit kuil dankzij Retengo Plus

Een bespuiting met Retengo Plus tegen bladvlekkenziekte in maïs levert ook in jaren met lage ziektedruk meerwaarde op. Maïstelers realiseren een gezondere kuil met een hogere voederwaarde. Meerjarig onderzoek bevestigt dit.

Maarten Mandemaker heeft nu 2 jaar ervaring met Retengo Plus tegen bladvlekkenziekte in maïs. „Ik zie een vitaler gewas, een beter kolfvulling en een frissere kuil”, vat hij zijn ervaringen samen. Hij ziet dat steeds meer collega’s Retengo Plus gaan gebruiken. Maarten Mandemaker uit Giethoorn wil het maximale uit zijn gewassen halen. Hij streeft niet alleen naar hoge opbrengsten maar ook naar optimale kwaliteit van zijn ruwvoer. „Hoe beter de maïskuil, hoe minder krachtvoer ik nodig heb.” licht hij toe. „En hoe meer kilo’s ik van een hectare haal, hoe meer ruimte ik heb voor andere gewassen.” Maarten is melkveehouder in Giethoorn. Hij boert in maatschap met zijn ouders en verzorgt 85 koeien en 60 stuks jongvee. Het ruwvoer oogst Maarten van 36 ha. gras en 15 ha. maïs; een deel van de maïs is voor de verkoop. Naast gras en maïs verbouwt Maarten ook 9 ha. suikerbieten en 28 ha. graan en verhuurt hij 17 ha. land voor aardappels.

 

„Je ziet het op het land en in de kuil. Er zat de afgelopen jaren veel ziek in de maïs, maar mijn percelen zagen er zichtbaar beter uit en bleven langer groen.”

 

Dorre boel

Maarten’s eerste kennismaking met bladvlekkenziekte was in 2012. „Het was één dorre boel. Ik oogst de maïs het liefst als hij nog een tikje vochtig is, maar dat lukte dus niet.” Zijn ervaring is dat een droge kuil zich minder makkelijk laat aanrijden en eerder gaat schimmelen. „En veel dood blad geeft ook een minder smakelijke kuil.” In 2013 kwam Retengo Plus op de markt en in 2014 heeft Maarten het voor het eerst gespoten. Over het effect is hij stellig. „Je ziet het op het land en in de kuil. Er zat de afgelopen jaren veel ziek in de maïs, maar mijn percelen zagen er zichtbaar beter uit en bleven langer groen.” Ook de kwaliteit van de kuil krijgt een oppepper volgens Maarten. „Alle kolven zitten tot de nok toe vol en de kuil ruikt lekker fris.” Maarten is er van overtuigd dat een bespuiting met Retengo Plus zijn geld opbrengt. In 2014 was hij nog de enige in de buurt die Retengo Plus spoot maar afgelopen jaar hebben een paar collega’s het ook gebruikt. „Die zien het verschil nu ook.”

Toepassing geen probleem

Maarten spuit de Retengo Plus met zijn eigen getrokken spuit in de hoogste stand en dat gaat goed. „Je kunt Retengo Plus spuiten zodra alle productiebladeren zichtbaar zijn, dus net voor de laatste snelle lengtegroei.” Dat het gewas langer groen blijft, is volgens hem geen nadeel. „De productie gaat langer door maar de afrijping gaat vrij snel. De oogstvertraging valt daardoor nogal mee.” Dat is maar goed ook want Maarten oogst het liefst een beetje vroeg „Ik ben erg zuinig op mijn grond. Die wil ik niet stukrijden met de oogst.”